Parhaat joulumarkkinat Euroopassa 2011

Lähde: globalgrasshopper.com © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011

Oletko jouluihmisiä? Siinä tapauksessa kannattaa ottaa jo alusajasta kaikki irti ja suunnata Eurooppaan tunnelmallisille joulumarkkinoille. Alla pientä poimintaa kärkipään tarjonnasta eri kriteerein valittuna.

Paras ilmapiiri – Kölnin joulumarkkinat

Kölnin joulumarkkinat Saksassa ovat itse asiassa kuudet eri markkinat yhdessä kaupungissa. Neljä suurinta levittäytyy kaupungin tunnetun goottilaisen katedraalin edustalle. Yksin ei tarvitse markkinoilla pyöriä, sille ne houkuttelevat vuosittain paikalle kaksi miljoonaa kävijää. Puiset myyntikojut, luistinrata, kelluvat markkinat ja keskiaikaiset joulumarkkinat - suklaamuseon ulkopuolella – ovat muutamia syitä suosioon.

Kukaan muu ei itse asiassa varmaan rakenna joulumarkkinoita samalla pieteetillä kuin saksalaiset. Nürnberg, Dresden ja München ovat myös hyvin tunnettuja joulumarkkinoidensa kauneudesta ja kiehtovasta ilmapiiristä.

  • Kölnin joulumarkkinat: 21.11. – 23.12.2011
  • Nürnbergin joulumarkkinat: 25.11.-24.12.2011
  • Dresdenin joulumarkkinat 24.11.-24.12.2011
  • Münchenin joulumarkkinat: 25.11.-24.12.2011

Paras lapsille – Prahan joulumarkkinat

Prahan joulumarkkinat painottuvat satuihin ja folkloristiikkaan ja järjestäjät näkevät paljon vaivaa luodakseen realistisen “Joulun ihmemaa” -kokonaisuuden. Vetonauloina ovat lasten eläintarha, todella suuri ja hyvin valaistu joulukuusi, laulukonsertit ja hevosvankkurikyydit. Tarjolla on myös perinteisiä kausiruokia, koristeita ja lahjoja.

  • Prahan joulumarkkinat: 26.11.2011 – 8.12.2012

Edullisin – Bratislavan joulumarkkinat

Bratislavan joulumarkkinat on perinteinen, vähemmän kaupallinen kokonaisuus Slovakiassa. Tämä on hyvä valinta taloudellisesti ajattelevalle matkustajalle. Tämä niin turistien kuin paikallisten parissa suosittu itäeurooppalainen tapahtuma tarjoaa paikallisesti valmistettuja lahjoja, talvivaatetusta, keramiikkaa ja kaikkea siltä väliltä. Voit myös seurata eläviä esityksiä ja samalla nauttia paistoliemessä kastettua leipää sipulin kanssa, hanhenmaksalla tai hedelmillä täytettyjä lettuja sekä omenapiiraita.

  • Bratislavan joulumarkkinat: 26.11.-26.12.2011

Erikoisin – Valkenburgin joulumarkkinat

Jos etsit jotain vähän poikkeavaa, saattaisi Valkenburgin joulumarkkinat Hollannissa tuntua hyvältä. Markkinat ovat luolassa kaupungin alla. Kuljeskele kynttilöin valaistussa käytävien ja luolien labyrintissä, etsiskele lahjoja ja koristeita ja muista myös tutustua siellä oleviin vaikuttaviin kivileikkauksiin ja veistoksiin.

  • Valkenburgin joulumarkkinat: 18.11.-23.11.2011

Paras ruuasta pitäville – Brysselin joulumarkkinat

Ruuasta ja suklaasta pitävät nauttivat takuulla Brysselin suosituista joulumarkkinoista Belgiassa. Tämä joulumaa sijaitsee Place Sainte Catherinella. Paikalla on valaistu jättiläispyörä, katutapahtumia ja luistinrata. Höyrytettyjen etanoiden, ostereiden, piparkakkujen ja metsäsienillä päällystettyjen leipien kaltaisten kulinaaristen houkutusten lisäksi tarjolla on myös hyvä valikoima belgialaista suklaata.

  • Brysselin joulumarkkinat: 25.11.2011-1.1.2012.

Trendikkäimmät joulumarkkinat – Barcelona

Katalonian pääkaupunkia pidetään usein yhtenä Euroopan trendikkäimmistä kaupungeista, eikä sen joulu muodosta poikkeusta. Ilma on edelleen kyllin lämmin, jotta voi mukavasti kulkea ympäriinsä iltaisin ja Las Ramblasin katutaiteilijat antavat oman panoksensa hienolle ilmapiirille. Hauskat Santa Lucian markkinat pidetään lähellä katedraalia Barcelonan goottilaisessa kaupunginosassa. Tarjolla on paikallisia käsitöitä, harvinaisempia lahjoja (mukaan lukien Caganer, katalonialainen ”kakkaamispatsas”) sekä perinteistä espanjalaista joulumakeista, turronia.

  • Santa Lucian joulumarkkinat 1.12.-24.12 ja 28.12.2011. 28.12. on “El Dia de los Santos Inocentes”, joka vastaa lähinnä suomalaista aprillipäivää.

Parhaat yleismarkkinat – Wienin joulumarkkinat

“Christkindlmärkte” Wienissä on suosittu, seitsemänsataa vuotta vanha, perinteinen joulun ajan tapahtuma, jossa korostetaan nostalgiaa, hauskanpitoa ja romantiikkaa. Tavanomaisten konserttien ja joulunäytelmien lisäksi tarjolla on myös yleisön suosiossa oleva elävä adventtikalenteri ja lapsille tarkoitettu kaupungintalon joulutyöpaja. Wienin tunnelmalliset kadut ja kaupungintalon aukio ovat täynnä kuivattujen hedelmien, hattaroitten, glögin ja paahdettujen kastanjoiden tuoksua.

  • Wienin joulumarkkinat: 19.11.-26.12.2011

Lähde: globalgrasshopper.com

© Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011