New Yorkin loppuvuosi on unohtumattomia tapahtumia tulvillaan. Mukaan mielivän kannattaa olla nopea.

Teksti Päivi Lappi © Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011

 

New Yorkin kysyntä saavuttaa perinteisesti huippunsa kiitospäivän (24.11.2011) ja joulun välillä. Jos suunnittelet matkaa kaupunkiin ja haluat parasta mahdollista sekä hintansa arvoista palvelua, niin nyt kannattaa olla viimeistään liikkeellä varauksen kanssa. Tässä katsaus tämän juhlakauden tapahtumiin New Yorkin viidessä kaupunginosassa.

Manhattan

New Yorkin juhlakausi alkaa virallisesti siitä kun korkealle kohoavat ilmapallot, kauniisti koristellut paraatilavat ja - totta kai - joulupukki itse saapuvat Herald Squarille Macy’s - tavaratalon 85. Kiitospäivän paraatin yhteydessä 24. marraskuuta. Liity sinäkin miljooniin paraatia seuraaviin katsojiin sen lähtiessä kello 9.00 Central Park Westin ja 77. kadun kulmasta. Paraati kulkee sen jälkeen Columbus Circlelle, kääntyy itään 7. avenuella ja jatkaa 42. kadulle, josta se kääntyy 6. avenuelle ja jatkaa etelään 6. avenueta 34. kadulle kulkien länteen päättyäkseen 7. avenuelle (macys.com/parade).

Kaupungin keskusta tuikkii juhlatunnelmaa, etenkin sen tunnetut tavaratalot ja ikonin aseman saavuttaneet hotellit pyrkivät ylittämään edellisen vuoden juhlinnan. Bloomingdale’s, Bergdorf Goodman, Barneys, Saks Fifth Avenue, Lord & Taylor ja Macy’s somistavat näyteikkunansa kauniilla jouluaiheisilla koristeilla, jotka joka vuosi herättävät samanlaista kunnioitusta vierailijoissa. Joulumarkkinat, sekä sisällä että ulkona, Columbus Circlellä, Bryant Parkissa, Union Squarella ja Grand Central Terminalissa ovat muodostuneet uusiksi ”must” -tapahtumiksi ostosten tekijöille, jotka etsivät ainutlaatuisia, paikallisten taidekäsityöläisten ja myyjien tuottamia lahjoja.

Rockefeller Centerin joulukuusen valojen sytyttäminen on yksi juhlakauden eri puolilta maailmaa tulevien vierailijoiden suosituimpia houkuttimia. Jokavuotinen sytyttämistapahtuma, jonka ajankohta on 30. marraskuuta, on jännittävä, tähtien täyttämä tilaisuus. Juhlallisin LED-valoin koristeltu joulukuusi, jonka huipulla on Swarowskin kristallista valmistettu tähti, on viime vuosina tullut ympäristöystävällisemmäksi ja sitä voi ihailla tammikuun alkuun saakka. Sytyttäminen tapahtuu Rockefeller Plazalla, läntisen 48. kadun ja läntisen 51. kadun sekä 5. ja 6. avenuen välisellä alueella (rockefellercenter.com).

Nyt 79. kertaa järjestettävä Radio City Music Hallin Christmas Spectacular -konsertti hämmästyttää aina sekä vierailijoita että kaupungin asukkaita. Koe 11.11.2011 - 2.1.2012 joulun iloa maailmankuulun Rockettes- tanssirymän uskomattoman esityksen avulla. Nyt se esitetään ensimmäistä kertaa ”3DLivenä”. Esityksestä pitävät kaikenikäiset ja se on vuosittainen perinne monelle perheelle. Lippujen hinnat alkaen USD 45. (radiocitychristmas.com).

Koe uudelleen myös klassinen satu Peter Panista The Theater at Madison Square Gardenin Cathy Rigby is Peter Pan -esityksessä. 14. – 30. joulukuuta olympiavoimistelija Cathy Rigby nousee taas kerran lentoon Tony-ehdokkuuden saaneessa ja Emmy-palkinnon voittaneessa roolissaan Peter Panina, poikana, joka ei halunnut kasvaa aikuiseksi. Lippujen hinnat ovat USD 35 – 99 (theateratmsg.com).

New York City Ballet esittää yhden tämän ajankohdan suosikkituotannoistaan, George Balanchinen Pähkinänsärkijän. Esitys, jossa nähdään marssivia leikkikalusotilaita, hehkuva tonnin painoinen joulukuusi, kristallisia lumihiutaleita ja kaupungin ehdottomasti hienointa tanssia, on todella kiehtova kokemus – niin traditiona kuin kerran elämässä koettavana tapahtumana. Esitys on nähtävissä 25.11.– 31.12. Lippujen hinnat alkavat 29 dollarista ja ne ovat jo myynnissä. (nycballet.com)

The Big Apple Circus juhlii 34. kauttaan tänä vuonna täysin uudella esityksellä, Dream Big! New Yorkin sirkus palaa Lincoln Centerin Big Topiin yksipyöräisine polkupyörineen, käärmeihmisineen, eläimineen, kaikkineen. Lähde katsomaan hauskaa, rakastettua Grandma-klovnia, viimeistä kertaa Big Apple Circusissa. Paikat eivät koskaan ole kauempana kuin 15 metriä sirkusareenasta, joten tunnelma on taattu. Esitykset pyörivät 8.1.2012 asti. (bigapplecircus.org).

The Metropolitan Museum of Art tarjoaa erilaisia joulukonsertteja, jotka pidetään museon joulukuusen ja Neapolitan Baroque Crèche -jouluseimen edessä. Ne ovat esillä 22.11.2011 - 6.1.2012. A Chanticleer Christmas -esitys, jossa kunnioitetaan joulun mysteeriä ja ihmettä perinteisin joululauluin, keskiajan ja renessanssin ajan hartaalla musiikilla sekä uudemmilla joululauluilla pidetään 29. ja 30. marraskuuta kello 18.30 ja 20.30 sekä 1. joulukuuta kello 20.30. Anonymous 4, ylistetty lauluyhtye, pitää Noel: Four Centuries of Christmas -konserttinsa 15. joulukuuta kello 18.30 ja 20.30 (metmuseum.org).

Kaksitoista yli neljä metriä korkeaa tähteä “tanssii” joulumusiikin tahtiin Time Warner Centerin luona 18.11.2011 – 3.1.2012 joka ilta kello viidestä keskiyöhön. Tämä on yksi keskustan suosituimmista joulunajan nähtävyyksistä: värivalaistut koristeet tanssivat lähes 50 metrin korkeudella olevalta Great Roomin katolta. Esitys ei ole pelkästään kiehtova, se on myös maailman suurin erikoisvalmistettu esitys luokassaan.

Älä jätä väliin vuosittaista Klez for Kids -perhekonserttiakaan Museum at Eldridge Street Synagoguessa 22.12. kello 13. Klarinetisti Greg Wall ja hänen yhtyeensä Klezmerfest johdattelevat yleisön musiikkimatkalle itäiseen Eurooppaan. Juutalaista kulttuuria lasten laulun, tanssin ja jiddishin opintojen lomassa. Ohjelma päättyy shtetl-häihin, joihin myös yleisö osallistuu. Lapset esittävät morsianta, sulhasta ja häävieraita (eldridgestreet.org).

1.12.2011 alkaen tammikuun puoleenväliin ylellinen keskikaupungin hotelli, Le Parker Meridien, isännöi kolmatta vuotuista Gingerbread Extravaganzaansa, jossa sokerileipurit esittelevät suurikokoisia konditoriatuotteitaan. Yhdellä dollarilla vierailijat voivat äänestää parasta piparkakkuluomusta ja osallistua palkinnon arvontaan. Kaikki tuotot menevät City Harvestille, joka tekee vapaaehtoistyötä ruokkiakseen nälkäisiä newyorkilaisia (parketmeridien.com).

Ja lopuksi, kannattaa käydä katsomassa myös maailman suurimman seitsenhaaraisen kynttilänjalan sytyttämistä 5. avenuen ja 59. kadun kulmassa, aivan The Plazan edessä. Sytytysjuhlallisuudet käynnistyvät 4.12. kello 17.30. Valoa voi käydä ihailemassa aina 11.12. asti.

Brooklyn

Brooklyn alkaa elää juhlakauttaan Lights of Dyker Heights -valojen myötä. Spektaakkeli, joka todella kannattaa nähdä, kiehtoo tuhansia joulunajan kuluessa. Parhaat koristeet ovat nähtävillä 83. ja 86. kadun välisissä kortteleissa 11. avenuelta 13. avenuelle tässä pienessä naapurustossa Bay Ridgen ja Bensonhurstin välillä.

Myös Brooklynissä sytytetään joulukuusen valot Borough Hall Plazalla 5. joulukuuta (brooklyn-usa.org).

Hanukka-viikolla kannattaa käydä katsomassa Menorah of Brooklyn -kynttilänjalkaa Columbus Parkissa, Brooklynin keskustassa, aivan Borough Hallin ulkopuolella.

The Bronx

Bronxissa vierailijat voivat kokea Annual Holiday Family Day -päivän Bartow-Pell Mansion Museumissa lauantaina 3.12. kello 10 – 14. Pääset mukaan tunnelmaan vaikka koko perheesi kanssa juhlavasti koristellussa 1800-luvun kartanossa ja osallistut ohjelmaan ja lastenaktiviteetteihin. Mukana on myös joulupukki, jonka kanssa pääsee kuvaan. Ennakkovaraus tarvitaan. (bpmm.org).

Bronxin New York Botanical Garden –puutarhassa, esitetään perheiden keskuudessa erittäin suosittu Holiday Train Show, joka koostuu yli 100 New Yorkin maamerkin lomitse kulkevasta pienoisjunasta, mukana esim. Brooklyn Bridge, Yankee Stadium ja George Washington Bridge. Palkitut suunnittelijat ovat valmistaneet asetelman luonnollisista tykötarpeista, kuten appelsiininviipaleista, kanelitangoista, puunkuoresta ja männynkävyistä ja se on nähtävissä 19.11.2011 – 16.1.2012 (nybg.org).

Queens

The Queens Historical Society järjestää vuosittaisen Annual Historic Holiday House Tourinsa sunnuntaina 11.12. kello 13 – 17. Tämä opastettu raitiovaunumatka sisältää pysähdykset viidellä juhlavasti koristellulla historiallisella alueella ja museossa, mukaan lukien the Queens Historical Society at the Kingsland Homestead, the Flushing Quaker Meeting House, Flushing Town Hall, the Voelker Orth Museum ja Lewis H. Latimer House. Paikallinen historioitsija selostaa reitin. Vierailijoilla on pääsy kaikkiin näyttelyihin kussakin pysähdyspaikassa, lisäksi tarjontaan kuuluu joulun ajan virvokkeita ja perhetoimintaa. Liput maksavat USD 10 aikuisilta ja alle 12-vuotiaat lapset osallistuvat maksutta. Lippuja myy ennakkoon Queens Historical Society ja kaikki osallistuvat tahot tapahtumapäivänä (queenshistoricalsociety.org).

Staten Island

Staten Islandilla kannattaa tutustua juhlakuntoon tällätyn Historic Richmond Townin näkymiin ja ääniin. 4. joulukuuta kello 10 – 17 Historic Richmond Town isännöi Christmas in Richmond Town -tapahtumaa, jonka sinne tuo Women’s Auxiliary -niminen naissotilaiden järjestö. Päivän tapahtumat päättyvät joulukuusen valojen sytyttämiseen kello 17.

Lisää Richmond Townin tunnelmaa luo vuosittainen Candlelight Tours, joulukuun 10. - 17., jolloin koko kaupunki on kynttilöiden, öljylamppujen ja hehkuvien tulien valaisema. Ennakkoon maksettu varaus pakollinen. (historicrichmondtown.org).

Lisätietoja: www.nycgo.com.

© Traveller - Kaleva Travel Asiakaslehti 3/2011